Senatorul Victorel Lupu a susținut în această săptămână în Parlamentul României urgentarea procedurilor pentru realizarea autostrăzii Iași-Tg. Mureș!

"Toate guvernele care s-au perindat la conducerea României după evenimentele din decembrie 1989 au analizat și discutat despre inițierea demersurilor în vederea construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania. Legătura dintre cele două regiuni ale României se desfășoară, de mai mulți ani, dar și în prezent, pe traseele unor vechi drumuri locale, județene și naționale, care cu greu fac față fluxului din ce în ce mai intens de trafic auto de persoane și mărfuri, atât local/național, cât și european ori internațional. În acest context, autostrada Ungheni - lași-Târgu Mureș este o alternativă viabilă pentru traficul rutier local/național,european și internațional de tranzit, care se va desfășura între Coridoarele de Transport Pan-european lV și lX.

Până acum s-au făcut câțiva pași minusculi, însă nimic concret nu s-a întâmplat. Avem câteva studii de fezabilitate care uneori sunt utile, uneori nu mai sunt necesare, fiind depășite de evoluțiile în timp și de fiecare dată lucrurile par să se blocheze la identificarea surselor de finanțare. Din păcate, impresia lăsată este că Moldova nu poate să devină o prioritate pentru decidenții politici la nivel național. Recent, Consiliul

Județean lași a emis Certificatul de urbanism solicitat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru tronsonul Târgu Neamț - lași, parte integrantă din Autostrada Ungheni-lași-Târgu Mureș. Același lucru l-a făcut și Consiliul Județean Neamț pentru tronsul Tg. Neamț - Ditrău. Autoritățile județene și cele locale își fac datoria și susțin acest demers. Reprezentanții politici ai Moldovei în Parlamentul României susțin la unison și fără nici o excepție, realizarea acestui proiect național. Societatea civiță a demonstrat de atât de multe ori că susține realizarea autostrăzii. Oare câte semnale mai sunt necesare pentru ca acest vis să devină realitate?

Dincolo de orice, acest proiect înseamnă șansa Moldovei de arecupera decalajele economice și nu numai existente în prezent față de celelalte zone ale țării. Degeaba se fac investiții la nivel local, dacă nu există deschiderea prin care aceste prolecte să se poati concretiza. Și mă gândesc aici la parcurile industriale care se construiesc la lași. Toate acestea au nevoie urgentă de legdtură directă cu o autostradă pentru a putea atrage mai ușor investitorii naționali și mondiali, companii multinaționale.

Acest guvern are șansa să rămână în istoria țării. Poate fi Guvernul României care a demarat efectiv lucrările la construcția celor 310 km ai Autostrăzii A8.

Domnule ministru al Transporturilor, următorul pas este cel de demarare a proiectării autostrăzii. Așadar, vă rugăm, domnule ministru, să susțineti activ și hotărât dorința celor peste 4,2 milioane de locuitori ai acestei regiuni. În acest mandat avem șansa să finalizăm și licitațiile de execuție pentru cele 3 tronsoane și să începem în mod efectiv lucrările de construcție. Anul viitor, anul 2018, reprezintă anul Centenarului Marii Uniri a României.

Dragi colegi, să dăm șansa istorică Moldovei și tuturor județelor din această zonă să se lege din punct de vedere al infrastructurii rutiere de vestul țării și, în cele din urmă, de Uniunea Europeană, spațiul generos din care România face parte de peste un deceniu. Putem scrie din nou istorie, după 100 de ani, pentru locuitorii acestei regiuni" a punctat senatorul ieșean.

Comments are closed.