Senatorul ieșean Victorel Lupu face un apel la Guvern pentru continuarea proiectelor transfrontaliere de dezvoltare la aproximativ 100 de ani de la Unirea Barasabiei cu România!

"Așa cum bine știți, peste doar câteva săptămâni, vom marca împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. 100 de ani de când Sfatul Țării din Moldova a luat această curajoasă decizie. 100 de ani de când la Chișinău a fost intonat pentru prima dată „Deșteaptă-te, române”, ca imn național al Republicii Democratice Moldovenești. Ne aflăm, așadar, în anul Centenar, anul care marchează cei 100 de ani petrecuți de la înfăptuirea României Mari. Dincolo de momentele festive, de simpozioane, expoziții, concerte și cuvântări care toate sunt foarte importante, avem datoria de a celebra Marea Unire și prin alt tip de acțiuni, prin investiții concrete. Vorbind astăzi despre unirea Basarabiei, mă voi referi strict la actualele relații dintre România și Republica Moldova" a declarat Victorel Lupu.

In cadrul declaratiei politice transpuse in Parlamentul Romaniei la inceputul acestei saptamani senatorul iesean a amintit cateve dintre cele mai importante proiecte realizate in decursul timpului urmare a colaborarii dintre Romania si Republica Moldova, dar a si reiterat ideea de continuare a demersurile necesare pentru continuarea unor proiecte de investitii comune.

"În ultimii ani, statul român, dar și autoritățile locale din județul Iași au făcut lucruri concrete pentru cei de dincolo de Prut. Unul dintre cele mai importante repere este gazoductul Iași – Ungheni, ce va fi continuat ulterior până la Chișinău. Cele cinci universități de stat din Iași au sute de locuri la licență, master și doctorat, dedicate tinerilor din Republica Moldova. Există, lunar, intense schimburi culturale între localități din Iași și localități din Basarabia. Nu trebuie să uităm nici de intervențiile salvatorilor de la SMURD Iași în R. Moldova în cazul pacienților aflați în situații critice.
Investitori din zona Moldovei, dar și din alte regiuni ale României, au deschis afaceri peste Prut, după cum și reciproca este la fel de valabilă.
Acum câteva zile, primarul Chișinăului a fost în vizită la Primăria Bucureștiului. Cu acest prilej, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei noastre, a anunțat că va sprijini modernizarea unei maternități și a unui liceu din Chișinău. Totodată, Bucureștiul va dona Chișinăului două autobuze pentru înființarea unui traseu cultural, olimpicii moldoveni vor veni în tabără în România, în timp ce medicii vor fi invitați la cursuri de perfecționare. Iată, deci, elemente concrete de colaborare.
Astfel de acțiuni ar trebui să continue nu doar pe parcursul acestui an Centenar, ci mereu de-acum încolo. Aș vrea să reamintesc doar trei dintre proiectele de maximă importanță la care noi, Parlamentul, dar și Guvernul ar trebui să lucrăm întru înfăptuirea lor.
Edificarea unui nou pod rutier peste Prut, la Ungheni, alături de cel feroviar deja existent, ar scurta distanța dintre Iași și Chișinău cu aproximativ 20 de kilometri.
În plus, de câțiva ani, compania de apă a Iașului (ApaVital) face demersuri pentru subtraversarea Prutului. Scopul este de a furniza apă potabilă în localități din Republica Moldova. La o calitate superioară și la prețuri chiar mai mici.
Și, bineînțeles, să nu uităm nici de cel mai complex, mai dificil, dar cel mai util proiect: construirea unei autostrăzi pe ruta Chișinău – Ungheni – Iași – Tg. Neamț – Tg. Mureș.
Acestea, dragi colegi, sunt doar câteva proiecte ce i-ar lega și mai mult pe locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului. Avem datoria de a susține îndeplinirea lor și a altora pentru ca manifestările din programul Centenar să fie dublate de elemente extrem de concrete" a punctat senatorul ieșean.

Comments are closed.