Relațiile de prietenie româno-franceze consolidate la Iași în anul Centenarului!

Președintele Franței a primit, în cadrul vizitei în România, din partea premierului Mihai Tudose un simbol al legăturii istorice de prietenie dintre cele două țări. Emanuel Macron s-a arătat impresionat de caseta în care se găseau o crenguță și câteva ghinde, dar și o fotografie a stejarului plantat în urmă cu aproximativ 100 de ani chiar de generalul Berthelot, la Iași, după primirea și defilarea trupelor române și dezvelirea propriului bust. Caseta a fost realizată în urma colaborării dintre echipa de comunicare a premierului Mihai Tudose și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

„Să nu uităm că în timpul primului război mondial Iașul a îndeplinit rolul de capitală a țării. Generalul Berthelot a fost un prieten adevărat al României, iar gestul nostru vine să sublinieze relațiile de suflet pe care le avem cu Franța. Vizita președintelui Frantei la Iași în anul Centenarului ar însemna recunoașterea încă o dată, a contribuției orașului nostru pentru înfăptuirea Marii Uniri” a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Președintele francez a promis că va reveni în România, la Iași, în anul celebrării Centenarului pentru a planta un alt stejar care să marcheze continuarea pentru încă cel puțin 100 de ani a prieteniei dintre cele două țări.

Generalul Berthelot a fost șeful misiunii militare franceze trimisă în România în perioada 1916-1918. Implicarea generalului Berthelot şi a colaboratorilor săi în procesele de reorganizare ale armatei a avut rezultate remarcabile. Sub îndrumarea şi supravegherea atentă a generalului francez au fost construite marile unităţi și școli militare, au fost organizate centrele de insurecţie.

Comments are closed.