Modernizări de drumuri comunale finanţate prin fonduri europene

Mai multe comune din judeţul Iaşi vor beneficia de fonduri europene în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), submăsura 7.2, pentru modernizarea a aproximativ 20 km de drumuri comunale. Programul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Guvernul României. Cele 4 comune sunt: Ruginoasa, Ciurea, Bălţaţi şi Ion Neculce.

Valoarea investiţiilor se ridică la aproximativ 4 milioane de euro, după cum urmează: Ion Neculce (1.000.000 euro), Ciurea (999.973 euro), Ruginoasa (989.946 euro) şi Bălţaţi (967.145 euro). Fondurile sunt destinate modernizării infrastructurii rutiere locale.

Pentru comuna noastră este cel de-al 7 lea proiect câştigat în cadrul PNDR. Urmează să primim notificarea de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), să transmitem ultimele documente şi sper ca în maxim 2 săptămâni să semnăm contractele de finanţare. Vom moderniza aproximativ 6.1 km de drumuri comunale în satele Lunca Cetăţuii, Dumbrava, Ciurea, Picioru Lupului şi Slobozia. În acest an procedura a fost foarte rapidă, până la sfârşitul lunii august vom depune şi cererea pentru avans şi vom demara procedurile de licitaţie pentru realizarea proiectului tehnic. Dacă totul va decurge normal la finele acestui an ar trebui să avem desemnat un constructor pentru execuţia proiectului, iar în primăvara anului viitor să înceapă lucrările” a afirmat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

’Mă bucură preocuparea primarilor PSD pentru a moderniza comunităţile pe care le reprezintă. Unul dintre punctele importante pe care îmi doresc să îl rezolvăm în acest mandat este modernizarea infrastructurii rutiere, atât judeţene, cât şi comunale. De asemenea, acordăm o atenţie deosebită îmbunătăţirii infrastructurii în sănătate şi învăţământ. Urmărim şi susţinem în continuare îndeplinirea programului naţional de guvernare” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

În cadrul apelului deschis în perioada martie - aprilie a anului curent au fost selectate pentru finanţare 67 de proiecte având o valoare totală de 68.993.237 euro. Numărul total de proiecte depuse a fost de 97.

Reamintim faptul că în acest an Consiliul Judeţean Iaşi a primit fonduri în valoare de aproximativ 40 milioane de euro în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locala II (PNDL) pentru modernizarea a 7 tronsoane de drumuri judeţene. De asemenea, tot în cadrul PNDL II au fost alocaţi aproximativ 15.2 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor comunale.  În total, judeţul Iaşi a primit de la Guvern, pentru perioada 2017-2020, fonduri în valoare de 256 milioane de euro, din care 185 milioane de euro pentru etapa a II-a şi 71.8 milioane de euro pentru continuarea proiectelor din etapa I a PNDL.

În această perioadă au fost finalizate lucrările de modernizare efectuate de Consiliul Judeţean la tronsonul de drum judeţean dintre Păun şi Tomeşti pe o lungime de 2 km. Totodată, au început lucrările pentru asfaltarea, pe un tronson de 2 km, a drumului judeţean Budeşti-Hadâmbu, iar la începutul săptămânii următoare vor începe lucrările de modernizare pentru cei 5 km de la ieşirea din DN 24 spre Bârnova.

Comments are closed.