Maricel Popa, profund nemulţumit de atitutinea primarului Mihai Chirica în privinţa colaborării pe tema Spitalului Regional de Urgenţă!

Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi profund nemulţumit de atitutinea primarului Mihai Chirica în privinţa colaborării pe tema Spitalului Regional de Urgenţă!
Astăzi, la ora 14.00, Consiliul Local al Municipiului Iaşi ar fi trebuit să se întrunească în ședință extraordinară în vederea aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul Spitalul Regional de Urgență, însă ședința a fost amânată pentru o data ulterioară.
”În calitate de președinte al PSD Iași am discutat cu liderii celorlalte partide și toți și-au declarat sprijinul pentru acest proiect. Observ, cu durere în suflet, că primarul municipiului Iași a decis amânarea ședintei, deși suntem în mare întârziere. Fac un apel la edilul Iașului să urgenteze acest demers, deoarece acum este doar o simplă formalitate. Astăzi aveam totul pregătit, era asigurat inclusiv cvorumul pentru desfăşurarea şedintei. Ministerul Sănătății așteaptă acest document, așa cu ne-am luat angajamentul în ultima videoconferință de săptămâna trecută. Domnul primar trebuie să înțeleagă ca Spitalul Regional de Urgență este un proiect de importanță națională, nu un bloc oarecare pentru care să poată amâna, după bunul plac, emiterea unui PUZ. Fac apel la toți consilierii locali, indiferent de culoarea politica, să sprijine eliberarea PUZ, deoarece în acest moment proiectul este blocat.
Mihai Chirica şi-a încălcat din nou promisiunile. Mă întreb acum oare cît va mai dura acest PUZ, dacă Primăria Iasi nu a reușit timp de un an sa îl realizeze, iar când l-a adus la avizare, l-a adus incomplet, fiind necesară intervenţia preşedintelui Consiliului de Administraţie al Aeroportului Iaşi pentru a obține avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Comisia pe care am înființat-o la Consiliul Județean a reușit ca în doua luni să aducă la zi proiectul şi să creioneze inclusiv căile de acces şi reţeaua de utilități.
Îl rog pe domnul primar să nu se mai agațe de SRU și alte obiective publice sau private. Acest lucru a fost cerut în mod imperios și de cei de la BEI şi Ministerul Sănătăţii. Pentru a nu bloca sau îngreuna proiectul, PUZ ul trebuie să fie scos doar pentru SRU şi nu pentru toată suprafaţa de acolo unde se intenționează ridicarea unor proiecte imobiliare. Când eşti într-o funcție publică interesul privat trebuie să rămână la intrarea în clădire, nu trebuie confundat cu interesul public al cetățenilor. Nu ne permitem să facem greșeli în acest proiect. Nu Primăria sau Consiliul Județean finanțează SRU, ci Ministerul Sănătății. Banii vin de la Guvern și Comisia Europeană.
În şedinta din luna februarie cu reprezentanţii Ministerului Sănătății am reușit să obţinem un lucru foarte important. Documentaţia pentru cele trei Spitale Regionale să fie depusă individual şi nu la pachet, fapt ce ne avantajează enorm, Iaşul fiind, la acest moment, în stadiul cel mai avansat în ceea ce priveşte documentațiile. Dacă depuneam PUZ-ul astăzi, așa cum stabilisem, aveam șanse mari ca documentaţia să intre în evaluare chiar în semestrul doi, însă aşa vom mai avea de aşteptat. Din păcate va trebui să merg la Ministerul Sănătăţii cu capul plecat, pentru că nu ne-am putut ține o promisiune” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.
PUZ-ul aprobat este esențial pentru realizarea următoarelor etape ale proiectului.
La începutul lunii aprilie, este programată o nouă întâlnire între reprezentanții Băncii Europene de Investiții și autoritățile centrale, iar delegații BEI au precizat, în cadrul ultimei videoconferințe, că județul Iași trebuie să prezinte la începutul lunii viitoate, PUZ-ul aprobat și costurile estimate pentru căile de acces și utilități.

Comments are closed.