Legea Prevenirii a fost adoptată ieri de Guvern!

Aceasta constituie una dintre cele mai importante măsuri din programul de guvernare și un pas mare spre normalitate pentru mediul de afaceri din România. Forma finală refăcută a legii așteaptă avizul Consiliului Legislativ, după care va fi publicată în Monitorul Oficial.

“În cadrul ședinței de guvern, am preluat observațiile Ministerului Justitiei, iar forma finală refăcută a legii așteaptă avizul Consiliului Legislativ, după care va fi publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, inspectorii instituțiilor statului cu atribuții în control nu vor mai putea aplica amenzi în mod automat pentru o serie de aproximativ 400 de contravenții ce intră sub cupola Legii Prevenirii, ci vor fi obligați să aplice un plan de conformare cu o durată maxima de 90 zile, timp în care contribuabilii vor putea pune lucrurile în ordine, așa cum prevede legea.
Neregulile găsite și indreptate în timpul controlului nu vor fi trecute pe planul de conformare” a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Legea prevenirii, cunoscută inițial ca Legea prevenției, oferă firmelor găsite cu nereguli în timpul unui control un răgaz de 90 de zile calendaristice pentru a-și corecta problemele constatate. Astfel, inspectorii de stat nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală. Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de anumite acte normative, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Totodată, un contribuabil va putea beneficia de măsurile de prevenire o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de trei ani.

Comments are closed.