Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost promulgată și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018! 

Sistemul va fi aplicat obligatoriu doar de firmele publice și private aflate în insolvență sau care au datorii la plata TVA, celelalte companii urmând să aibă libertatea de a-l pune în practică doar dacă vor. Spre deosebire de forma stabilită de Senat, deputații au majorat plafoanele de datorii la TVA (a fost adăugat un zero) în funcție de care se va aplica sistemul. Concret, obligația va interveni pentru firmele care: la finele anului 2017 au datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii), 5.000 de lei (firme mici și persoane fizice), dacă acestea nu sunt achitate în ianuarie 2018; începând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei sau se află sub incidența legislației insolvenței.
Totodată, firmele neînregistrate în scopuri de TVA nu vor aplica sistemul plății defalcate a TVA, nici măcar atunci când achiziționează bunuri și servicii de la persoane ce aplică mecanismul. În plus, companiile ce vor aplica sistemul vor avea 30 de zile, în loc de șapte, în care să vireze suma de TVA aferentă din contul curent, în contul dedicat TVA.
Materialul complet poate fi citit acesând:

https://www.avocatnet.ro

Comments are closed.