Controlul psihiatric obligatoriu la angajarea în învăţământul preuniversitar!

În urma cazului de săptămâna trecută, al educatoarei de 38 de ani din județul Timiș acuzată că și-a ucis fetița în vârstă de patru ani, senatorul ieșean Doru Adrian Panescu a cerut în Parlamentul României legiferarea unor modificări privind evaluarea psihologică obligatorie la angajarea în învățământul preuniversitar.
"Este o problemă care ar fi trebuit să fie, în anii de după Revoluție, deja reglementată clar, fără echivoc, și ține de responsabilitatea noastră să o tranșăm definitiv. Meseria de profesor este una care implică o dublă expunere – una emoțională, pentru profesor, care trebuie să dea dovadă de tărie de caracter, de răbdare și de adevărate abilități de relaționare umană pentru a putea gestiona sutele de personalități cu care intră în contact. A doua expunere este cea a copiilor – aflați în perioada vieții în care sunt cei mai impresionabili, dar și lipsiți de apărare. De aceea, legislația trebuie să îi protejeze atât pe copii, cât și pe profesori" a declarat Doru Adrian Panescu.
Senatorul ieșean face un apel pentru urgenta modificare și completare a HG 1169/2011, astfel încât cadrele didactice să fie obligate să facă atât o testare psihologică, cât și una psihiatrică, la angajarea în învățământ, dar și periodic, la intervale bine definite, pentru a preîntâmpina cazuri precum cel înregistrat în Timiș săptămâna trecută, care s-ar putea petrece chiar în spațiile unităților de învățământ.

Comments are closed.