Clasament pentru Regiunea Nord-Est: Iaşul, primul loc la fonduri europene!

Judeţul nostru are proiecte aprobate pentru suma totală de 570 de milioane de lei, din care 497 de milioane fonduri nerambursabile, adică 35% din suma destinată întregii regiuni. Pe locul al doilea este judeţul Botoşani (313,4 milioane), iar pe al treilea, Neamţ (225 milioane).

Peste o treime din fondurile europene accesate până acum la nivelul Regiunii de Nord-Est vor lua calea Iaşului. Beneficiarii din judeţ au atras cea mai mare sumă din regiune în cadrul Programului Operaţional Regional, 38 de proiecte fiind în implementare. Conform unor date ale Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), prelucrate de „Ziarul de Iaşi“, autorităţi publice, firme şi biserici au reuşit să atragă o asistenţă nerambursabilă de 497,4 milioane lei pentru proiecte în valoare totală de aproape 570 milioane lei. Banii reprezintă 35% din suma totală atrasă de beneficiari din re­giune.

Principalul beneficiar al fondurilor de pe POR este, până în prezent, Consiliul Judeţean Iaşi. Astfel, aproape 80% din valoarea fondurilor nerambursabile ajunse la Iaşi a fost accesată de administraţia judeţeană prin patru proiecte (cca 400 mi­lioane lei): axa rutieră Iaşi - Suceava, Spitalul „Sf. Maria“ şi restaurarea a două muzee („Vasile Pogor“ şi Casa Dosoftei).

De asemenea, potrivit situaţiei ADRNE, 29 de firme din Iaşi au semnat contracte în cadrul POR în valoare totală de aproape 30 milioane lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 19,7 milioane lei. Printre proiecte se numără centre de afaceri, spălătorii auto, achiziţia de utilaje şi diverse dotări şi echipamente. Până acum au fost lansate apeluri de proiecte în cadrul a şase din cele 12 axe de finanţare ale POR.

Articolul complet poate fi consultat accesand : www.ziaruldeiasi.ro

Comments are closed.