Blocuri nefinalizate în comunități rurale din judetul Iași!

14 unităţi administrative din Iaşi aşteaptă sprijin guvernamental pentru a finaliza nişte blocuri de locuinţe începute de pe vremea comunismului, transformate de timp şi intemperii în ruine. Un semnal de alarmă asupra acestui subiect a tras recent Victorel Lupu, parlamentar de Iaşi, care solicită reprezentanţilor din Ministerul Dezvoltării o soluţie pentru a duce la bun sfârşit lucrările la construcţiile devenite mausolee ale unei perioade de mult apuse.

Bugetele mici ale comunelor din inima Moldovei şi litigiile i-au împiedicat pe primari să ducă la bun sfârşit proiectele începute în urmă cu mai bine de 25 de ani, deşi necesitatea locuinţelor de serviciu este la fel de actuală. Având în vedere că interes din partea autorităţilor locale pentru a finaliza aceste construcţiile există, senatorul PSD de Iaşi Victorel Lupu aduce problema şi în atenţia reprezentanţilor Executivului Tudose, solicitând un sprijin. „Fie că vorbim despre imobile cu mai multe scări (20-30 de apartamente, n.r.), sau despre imobile cu şase sau opt apartamente, au fost demarate o serie de investiţii menite să păstreze populaţia tânără în mediul rural sau , de ce nu, să favorizeze migrarea unui anumit segment de populaţie din mediul urban spre rural. O parte din acestea au fost preluate de autorităţi şi refuncţionalizate, iar o parte se găsesc la stadiul iniţial”, le scrie parlamentarul de Iaşi decidenţilor bucureşteni, solicitându-le acestora să identifice o formă prin care primarii din teritoriu pot fi ajutaţi să dea o faţă nouă acestor „mausolee”.

Faptul că senatorul de Iaşi a preluat solicitarea din teritoriu şi a dus-o mai departe i-a bucurat pe primari, aceştia aşteptând un sprijin din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). „Pentru hidosul monument din mijlocul comunei am elaborat un studiu de fezabilitate, pe care l-am depus la MDRAPFE, în speranţa că voi abţine finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL, etapa a doua, n.r.), însă proiectul nu a fost declarat eligibil. Dacă am primi măcar jumătate din suma necesară pentru finalizarea acestui bloc ar fi bine, jumătate să punem noi. (...) Construcţia ar fi perfectă pentru a muta sediul Primăriei şi arhiva acolo, dat fiind că actualul sediu în care ne desfăşurăm activitatea este vechi de 100 de ani şi are izolaţie de stuf”, declară Ionuţ Rotaru, primarul comunei Gorban. Potrivit acestuia, la un moment dat s-a luat în discuţie inclusiv scoaterea la vânzare a mausoleului ceauşist, însă niciun agent economic nu s-a arătat dispus să dea o mică avere pe o ruină. Mai mult, alesul local este conştient că timpurile s-au schimbat odată cu regimul şi că numărul doritorilor de a se muta la ţară a scăzut. „Cei care-şi cumpără astăzi un apartament, cu siguranţă nu vor veni la 60 de kilometri de Iaşi, la Gorban, iar cei care vor face acest lucru, vor opta pentru o locuinţă care să aibă curte şi grădină”, conchide Ionuţ Rotaru.
În comuna ieşeană Erbiceni, autorităţile s-au săturat să aştepte ajutor de la centru şi au început lucrările la reabilitarea blocului comunist din bugetul propriu. „Am făcut mai bine de jumătate din acest bloc, deoarece era în mijlocul comunei şi era urât. Unde mai punem că începuse să se degradeze şi dacă-l mai lăsam ne-ar fi costat şi mai mult. Sincer vă spun, ar fi mană cerească un ajutor venit de la minister (MDRAPFE, n.r.) pentru a termin acestă investiţie”, susţine Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni. Potrivit acestuia, la finalizarea lucrărilor, blocul început pe vremea lui Ceuşescu va avea la parter spaţii comerciale, patru apartamente şi şase garsoniere.
Dat fiind că semnalul de alarmă tras de senatorul ieşean nu este suficient, acesta susţine că va urmări îndeaproape problema, pentru a fi identificate şi soluţii de finanţare. „Pentru ridicarea acestor clădiri s-au cheltuit cândva nişte bani, fiind necesar ca ele să fie aduse la o formă finală. Ar fi bine să li se respecte utilitatea principală, urmând să fie date, spre a fi locuite, tinerilor. Până atunci însă, este necesar ca aceste blocuri să fie terminate”, conchide Victorel Lupu.

Articolul complet se poate citi accesând: ziarulevenimentul.ro

Comments are closed.