Bilanț al activității senatorului Victorel Lupu după prima sesiune parlamentară!

Este corect ca ieșenii să poată avea acces, în urma finalizării primei sesiuni parlamentare din acest mandat, la o scurtă prezentare a activității mele de senator. Așa cum am spus și în campania electorală, prioritatea mea va fi să sprijin și să susțin proiectele demarate de administrațiile locale și de cea județeană și să sesizez imediat colegii noștri miniștri atunci când apar probleme importante cu care se confruntă județul Iași. Cel mai important proiect susținut de mine și colegii mei parlamentari este construirea Spitalului Regional de Urgență.

Sunt la primul mandat în Parlamentul României. Cu toate acestea am fost unul dintre cei mai activi parlamentari, regăsindu-mă între primii 10 senatori din punct de vedere al activității desfășurate.

Am avut 24 luări de cuvânt în plenul Parlamentului României, 17 inițiative legislative, 11 interpelări, 9 întrebări și 13 declarații politice. De asemenea, fac parte din Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, dar și din grupurile parlamentare de prietenie cu India, Belarus și Malta.

În fiecare săptămână am program de audiențe cu publicul, o bună parte dintre solicitările ieșenilor fiind deja transpuse în întrebari sau interpelări către ministerele de resort cu competențe.

În ceea ce privește initiațivele legislative, cel mai important este demersul realizat în luna mai, când, împreună cu o parte a parlamentarilor din zona Moldovei, am propus aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Tg. Mureș (Autostrada Unirii). O lună mai tarziu proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul legislativ.

Alte proiecte importante sunt: propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, propunerea legislativă pentru modificarea art.66 alin.(4) din Legea nr.76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari,  dar si propunerea legislativă Lege-Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Am sesizat Guvernul cu privire la o serie de proiecte începute în județ și care, din diverse motive, nu au fost finalizate sau rezolvate. Amintesc amenajarea albiei râului Siret în dreptul localităţii Alexandru Ioan Cuza, finalizarea lucrarilor la barajul de la Lunca Pașcani, situația EPA SMURD Podu Iloaiei, dar și strategia Ministerului Sănătății cu privire la completarea parcului auto de ambulanțe la nivel național și pentru județul Iași.

Experiența pe care am acumulat-o în administrație m-a făcut să cunosc foarte bine problemele județului și am încercat ca o parte dintre proiectele nefinalizate să le readuc în atenția ministererelor pentru a găsi soluții de finanțare și de rezolvare.

De asemenea, am sesizat printr-o interpelare Primul-Ministru cu privire la solicitarea de sprijin gevernamental pentru consolidarea versantului din comuna Voineşti, în urma alunecărilor de teren din luna mai.

Comments are closed.