Comunicat de presă, 17 august 2018

Nici după mai bine de 10 ani de când Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost înfiinţată, liberalii nu au înţeles că vorbim despre două entităţi diferite şi că Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru e una, iar Euroregiunea Siret-Prut-Nistru e alta. De altfel, de la actualul preşedinte al PNL Iaşi nici nu avem prea multe aşteptări.

În cadrul întâlnirii de ieri, niciun moment, nu s-a pus problema alegerii unui nou director executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

A fost desemnată o nouă structură a reprezentanţilor Consiliului Director, formată din 3 vicepreşedinţi şi 5 membri şi a fost ales Preşedintele AESPN pentru următorii doi ani, pe principiul sistemului rotaţiei, urmare a faptului că în data de 25 iulie au expirat mandatele acestora.

Având în vedere faptul că, atât în cadrul Euroregiunii SPN, cât şi în cadrul Asociaţiei ESPN a fost acceptat ca nou membru, Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud s-a luat în calcul ca, începând de acum, în ceea ce priveşte desemnarea preşedintelui AESPN să funcţioneze acest sistem al rotaţiei, unul democratic, care responsabilizează, în egală măsură, toate instituţiile din România angrenate în acest mecanism (Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud).

Totodată, menţionăm şi faptul că raionele din Republica Moldova nu doresc să preia, momentan, conducerea AESPN.

La mijlocul lunii septembrie Consiliul Director va desemna un nou director executiv al AESPN astfel încât organizaţia să funcţioneze pe principiile corectitudinii şi transparenţei financiare.

“Nu este normal ca liberalii să pună o astfel de presiune politică pentru o Asociaţie care reprezintă în fapt cooperare, şi subliniez, cooperare transfrontalieră între administraţii publice din două ţări vecine. Este normal ca primind noi membri şi având mai mulţi reprezentanţi din România să funcţionalizăm acest sistem rotativ, democratic, în care fiecare dintre instituţii să participe pentru o perioadă la conducerea structurii. Nu este nicio tragedie. AESPN funcţionează normal şi va funcţiona şi de acum încolo. Susţinem cu toată forţa parteneriatele cu raioanele din Republica Moldova, însă vreau ca lucrurile să fie corecte şi transparente.

Am depus în aceşti doi ani de mandat 15 proiecte pe cooperare transfrontalieră, în valoare de 27 milioane de euro. Comparativ, în perioada 2012-2016, administraţia liberală a realizat doar 4 proiecte, în valoare de 5 milioane de euro.

Preocuparea noastră este să modernizăm atât comunitatea noastră, cât şi cele din Republica Moldova, şi nu să facem proiecte pentru bunăstarea personală, domnule Costel Alexe, aşa cum dvs. sunteţi obişnuit de atâţia ani!

AESPN nu este un bun personal al nimănui, iar resursele acesteia, generate din bani publici, trebuie folosite pentru dezvoltare şi nu pentru clientela politică!

Am semnat până acum contracte în valoare de 600 milioane de euro, care reprezintă proiecte pentru judeţul Iaşi. Dumneavoastră câţi bani aţi adus pentru comunitatea noastră, domnule Costel Alexe, de când sunteţi parlamentar?” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Biroul de presă al PSD Iaşi