Comunicat de presă, 13 august 2018

Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN) reunește raioane din Republica Moldova, Municipiul Bălți, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, precum şi județele Iaşi, Prahova şi Vaslui din România.

Misiunea Asociației ESPN se înscrie în Obiectivul de Convergență al Uniunii Europene, cu precizarea că acesta vizează, în contextul de față, un nivel transfrontalier (cu 3 administrații din Uniunea Europeană și 31 administrații locale din afara Uniunii Europene). Activitățile și proiectele Asociației ESPN acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură și dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale și până la educație, societate informațională și cultură, în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale.

În acest context, în calitate de membru al AESPN Iaşi, dar şi în calitate de conducător al unei instituţii publice, Consiliul Judeţean Iaşi, reprezint un garant al respectării politicilor europene, care sunt, de cele mai multe ori, modele de bună practică pentru colegii noştri din Republica Moldova. Datoria noastră este de a-i angrena în mecanismele europene, în mod corect, respectând legislaţia româneasca, dar şi cea europeană.

Sunt doi ani de când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliul Judeţean Iaşi şi, din păcate, sunt nevoit în continuare să îmi consum energia cu indivizi care au încercat să facă dintr-o organizaţie cu activitate publică (AESPN), un bun personal, care slujea intereselor unor anumite grupuri politice.

În repetate rânduri, am solicitat conducerii Asociației, respectiv fostului director executiv, raportările financiare pentru a vedea modul în care au fost cheltuite sumele plătite de Consiliul Judeţean Iaşi, ca și cotizație. Legea prevede foarte clar faptul că situaţiile financiare ale AESPN trebuie auditate financiar de către un auditor extern, independent şi apoi prezentate tuturor membrilor cotizanţi. Or, la AESPN acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Din acest motiv, nu înţeleg efervescenţa cu care preşedintele PNL Iaşi se erijează în avocatul şi apărătorul fostei conduceri a asociaţiei. Orice ordonator de credite, trebuie își ia măsuri ca banii pe care îi dă unei astfel de asociații să fie cheltuiți așa cum trebuie, conform legii. Mai ales atunci când vorbim de bani publici.

În ceea ce privește Asociația Euroregiunea Siret Prut Nistru, nu există informații minime cu privire la situațiile financiare, iar acest lucru nu poate fi tolerat. Așa cum toate celelalte asociații cărora le plătim cotizații au înțeles că trebuie să fie respectată legea, și AESPN trebuie să se conformeze. Legea si regulile sunt aceleasi pentru toți.

Este binecunoscut inclusiv faptul că fosta conducere executivă a Asociaţiei a sfidat chiar şi consilierii judeţeni, fiind prezentat în plen un raport superficial şi pueril, care conţinea poze din diverse deplasări, în locul unor informaţii clare şi concrete în legătură cu modul în care banii alocaţi de Consiliul Judeţean Iaşi au fost cheltuiţi.

Nu putem tolera cheltuirea banului public după bunul plac al unuia sau altuia, indiferent din ce formațiune politică face parte, și să stăm cu mainile încrucișate. Nu mă opun colaborarilor internaționale dar nu pot fi nici garantul ingineriilor financiare în detrimentul bugetului Județului Iași.

Maricel Popa,
Preşedintele PSD Iaşi